Lekker relaxen met een Franse zonaanbidder

Vakantie! Een lekker Frans zonnetje en eindeloos golvende paarsblauwe lavendelvelden. Een plaatje om te zien en dan die heerlijk ontspannende geur… Wist jij dat deze Franse zonaanbidder zich ook op z’n gemak voelt in jouw tuin? Lavendel is een makkelijke plant waar je van alles mee kunt. Hij doet het goed als balkonplant, als tuinstruik en zelfs als haag. En, leuk voor je kinderen: vlinders zijn er dol op. April is de beste maand om je lavendel te snoeien.

tuinplant_vd_maand_april_lavendel_2

De snelle jongen of de rijke bloeier

Als je mediterrane lavendel in jouw Hollandse tuin wilt, is het een aanrader om te kiezen voor soorten die zich goed voelen in ons klimaat, zoals:

  • De snelgroeier met het mooie, brede, grijze blad: Lavandula x intermedia – De opvallende kuifbloemen: Lavandula stoechas
  • De rijke bloeier met prachtige kleuren: Lavandula angustifolia. Die laatste verdraagt flinke snoei en dat houdt de plant gezond en vol leven. Als Franse bergplant is hij zeker gewend aan kou.

tuinplant_vd_maand_april_lavendel_sfeer
Verzorgingstips

Lavendel is een makkelijke tuinvriend. Met een zonnige, droge plek is hij al dik tevreden. Alleen lavendel in pot geef je wat water. Het enige onderhoud bestaat uit snoeien. Lavendel is dol op flinke snoei. Als je niet knipt, blijft hij van binnen vochtig en sterven de jonge scheutjes af. Dat zou toch zonde zijn! Snoei de plant begin april ongeveer een derde deel terug. Als dank krijg je een mooie, volle plant die lang meegaat. Uiterlijk eind september geef je nog eens een ‘s zomerse knipbeurt.

tuinplant_vd_maand_april_lavendel_snoeien

Gooi de afgeknipte lavendelbloempjes niet weg, je kunt er allerlei leuke dingen mee doen. Droog ze, gebruik het kruid in de keuken of maak er geurbuiltjes van. Zo kan de heerlijk rustgevende lavendelgeur nog lang zijn werk doen en hou jij lekker de zomer in je hoofd.

tuinplant_vd_maand_april_lavendel_stoechas