Tuinplant van de Maand oktober

Met groen om je heen voel je je aantoonbaar prettiger. Om tuin of terras het hele jaar door te voorzien van groen hoef je eigenlijk maar één keer aan de slag… met tuinplanten die permanent hun blad behouden. Groenblijvers vormen daardoor een vaste basis en afhankelijk van het seizoen geven ze bovendien iets extra’s: bloemetjes, besjes of bijzondere bladverkleuringen. Oktober is een uitstekende maand om ze een plekje in de tuin of in potten op het terras te geven.

Tip 5 groenblijvers

1. Glansmispel: Het blad van de glansmispel (Photinia) heeft vanaf de herfst een prachtige warmrode tint. Behalve in de tuin kan deze groenblijver in potten en als haag worden toegepast.

20141001_tuinplant_vd_maand_oktober_photinia - kopie

2. Leucothoe: Groenblijver Leucothoe heeft spitsvormig blad dat verkleurt in de winter. In mei verschijnen witte bloemtrosjes.

 

20141001_tuinplant_vd_maand_oktober_leucothoe - kopie

3. Viburnum: De sneeuwbalfamilie (Viburnum) is groot en de meeste soorten zijn groenblijvend. In het najaar geven sommige Viburnumsoorten blauwe besjes of witte bloemen.

20141001_tuinplant_vd_maand_oktober_viburnum2 - kopie

20141001_tuinplant_vd_maand_oktober_viburnum - kopie

4. Osmanthus: Osmanthusis een groenblijvende struik die wel wat op hulst lijkt. Vandaar de Nederlandse naam ‘Schijnhulst’. Het donkergroene, glanzende blad is in mooi contrast met de geurende, witte bloemetjes die in het voorjaar verschijnen.Er zijn ook bontbladige soorten.

20141001_tuinplant_vd_maand_oktober_osmanthus - kopie

5. Pieris: Het blad van de wintergroene Pieris heeft veel mooie bladkleuren. Al vroeg in het najaar verschijnt het jonge, vaak opvallend rode blad. In het voorjaar verschijnen de witte bloemen.

20141001_tuinplant_vd_maand_oktober_pieris - kopie

Kijk voor meer informatie en inspiratie over groen op www.mooiwatplantendoen.nl.